2026'da Linux Oyun Deneyimi

• Konu başlatıcı Konu başlatıcı Burak
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Burak

Forum Üyesi
İşletim Sistemi
Windows'un eski sürüm kullanıcılarını görmezden gelmeye başlaması ve Zorin OS'un "geliştirilmiş Windows uygulama desteği" reklamları derken, Linux'ta oyun konusu tekrar alevlendi. Teoriyi bir kenara bırakıp pratiğe bakalım: Hangi oyunlar gerçekten çalışıyor, hangi ayarlarla ve hangi donanımda?

Şu an için durum şöyle:

Proton ve Steam Deck Etkisi: Steam'in Proton'u sayesinde, özellikle Valve tarafından onaylanan oyunlar neredeyse sorunsuz çalışıyor. ProtonDB sitesi bu konuda en güncel kaynak. Örneğin:

• Cyberpunk 2077: Yüksek ayarlarda, RTX 3060 ile ortalama 45-50 FPS alıyorum. Proton Experimental ile çalışıyor.
  • Elden Ring: Varsayılan ayarlarda, GTX 1660 Ti ile 60 FPS sabit. Proton 7.0-6 ile test edildi.
  • The Witcher 3 (Next-Gen): DX11 modunda sorunsuz. DX12'de bazı takılmalar olabiliyor.

Native Linux Oyunları: Bazı oyunlar doğrudan Linux desteği sunuyor:

• Valheim: Native sürümü gayet stabil.
  • Dota 2: Native performansı Windows'tan farksız.
  • Total War: Warhammer III: Native sürümü var ama Proton ile daha iyi çalıştığını söyleyenler var.

Donanım Tavsiyeleri:

1. Ekran Kartı: NVIDIA kullanıyorsanız driver kurulumu biraz daha uğraştırıcı olabilir. AMD kartlar açık kaynak driver desteğiyle daha sorunsuz bir deneyim sunuyor.
  2. RAM: En az 16 GB öneririm. Özellikle Proton ile oyun oynarken RAM kullanımı biraz artabiliyor.
  3. Depolama: NVMe SSD şart. Oyun yükleme süreleri Windows'a göre bazen daha hızlı bile olabiliyor.

Karşılaşılan Yaygın Sorunlar ve Çözümleri:

• Easy Anti-Cheat / BattlEye: Bazı oyunlar (örneğin Destiny 2, Fortnite) hala çalışmıyor. Ancak Apex Legends, Rainbow Six Siege gibi oyunlar Proton ile çalışabiliyor.
  • Oyun İçi Mikrofon/Audio: PulseAudio veya PipeWire kullanımına göre değişiyor. PipeWire'a geçmek genelde sorunları çözüyor.
  • Performans Düşüşleri: Özellikle eski oyunlarda, Wine/Proton ayarlarıyla oynamak gerekebiliyor. PROTON_USE_WINED3D=1 %command% gibi parametreler işe yarayabilir.

Benim kişisel deneyimim: Fedora 39 üzerinde Steam ve Heroic Games Launcher (Epic/GOG) kullanarak yaklaşık 40 oyunluk bir kütüphaneden %85'i sorunsuz çalıştırdım. Geri kalan %15'lik kısımda ya ufak tweak'ler gerekti ya da (nadiren) hiç çalışmadı.

Geri
En Üst