Windows'un eski sürüm kullanıcılarını görmezden gelmeye başlaması ve Zorin OS'un "geliştirilmiş Windows uygulama desteği" reklamları derken, Linux'ta oyun konusu tekrar alevlendi. Teoriyi bir kenara bırakıp pratiğe bakalım: Hangi oyunlar gerçekten çalışıyor, hangi ayarlarla ve hangi donanımda?
Şu an için durum şöyle:
Proton ve Steam Deck Etkisi: Steam'in Proton'u sayesinde, özellikle Valve tarafından onaylanan oyunlar neredeyse sorunsuz çalışıyor. ProtonDB sitesi bu konuda en güncel kaynak. Örneğin:
Native Linux Oyunları: Bazı oyunlar doğrudan Linux desteği sunuyor:
Donanım Tavsiyeleri:
Karşılaşılan Yaygın Sorunlar ve Çözümleri:
Benim kişisel deneyimim: Fedora 39 üzerinde Steam ve Heroic Games Launcher (Epic/GOG) kullanarak yaklaşık 40 oyunluk bir kütüphaneden %85'i sorunsuz çalıştırdım. Geri kalan %15'lik kısımda ya ufak tweak'ler gerekti ya da (nadiren) hiç çalışmadı.
Şu an için durum şöyle:
Proton ve Steam Deck Etkisi: Steam'in Proton'u sayesinde, özellikle Valve tarafından onaylanan oyunlar neredeyse sorunsuz çalışıyor. ProtonDB sitesi bu konuda en güncel kaynak. Örneğin:
- Cyberpunk 2077: Yüksek ayarlarda, RTX 3060 ile ortalama 45-50 FPS alıyorum. Proton Experimental ile çalışıyor.
- Elden Ring: Varsayılan ayarlarda, GTX 1660 Ti ile 60 FPS sabit. Proton 7.0-6 ile test edildi.
- The Witcher 3 (Next-Gen): DX11 modunda sorunsuz. DX12'de bazı takılmalar olabiliyor.
Native Linux Oyunları: Bazı oyunlar doğrudan Linux desteği sunuyor:
- Valheim: Native sürümü gayet stabil.
- Dota 2: Native performansı Windows'tan farksız.
- Total War: Warhammer III: Native sürümü var ama Proton ile daha iyi çalıştığını söyleyenler var.
Donanım Tavsiyeleri:
- Ekran Kartı: NVIDIA kullanıyorsanız driver kurulumu biraz daha uğraştırıcı olabilir. AMD kartlar açık kaynak driver desteğiyle daha sorunsuz bir deneyim sunuyor.
- RAM: En az 16 GB öneririm. Özellikle Proton ile oyun oynarken RAM kullanımı biraz artabiliyor.
- Depolama: NVMe SSD şart. Oyun yükleme süreleri Windows'a göre bazen daha hızlı bile olabiliyor.
Karşılaşılan Yaygın Sorunlar ve Çözümleri:
- Easy Anti-Cheat / BattlEye: Bazı oyunlar (örneğin
Destiny 2,Fortnite) hala çalışmıyor. AncakApex Legends,Rainbow Six Siegegibi oyunlar Proton ile çalışabiliyor. - Oyun İçi Mikrofon/Audio: PulseAudio veya PipeWire kullanımına göre değişiyor. PipeWire'a geçmek genelde sorunları çözüyor.
- Performans Düşüşleri: Özellikle eski oyunlarda, Wine/Proton ayarlarıyla oynamak gerekebiliyor.
PROTON_USE_WINED3D=1 %command%gibi parametreler işe yarayabilir.
Benim kişisel deneyimim: Fedora 39 üzerinde Steam ve Heroic Games Launcher (Epic/GOG) kullanarak yaklaşık 40 oyunluk bir kütüphaneden %85'i sorunsuz çalıştırdım. Geri kalan %15'lik kısımda ya ufak tweak'ler gerekti ya da (nadiren) hiç çalışmadı.