Yazılım Kurulum Rehberi ".deb, .rpm, AppImage, Flatpak, Snap"

Ötüken

Moderatör Penguen
Yeni başlayanların en çok kafasını karıştıran konulardan biri de yazılım kurulum yöntemleri. Windows'ta bir exe indirip next next yapmaya alışmışken Linux'ta karşımıza çıkan sürüyle format var: .deb, .rpm, AppImage, Flatpak, Snap... Hadi bir de kaynaktan derleme var da ona hiç girmeyelim.

Kısaca özet geçeyim:

.deb / .rpm - Dağıtımın paket yöneticisine göre değişir. Debian/Ubuntu'da .deb, Fedora/openSUSE'de .rpm kullanılır. En doğal yöntemdir ama bağımlılıklar bazen can sıkabilir. Resmi depodan kurmak en temizi.

AppImage - İndir, çalıştır izni ver, tıkla çalışsın. Hiçbir şey kurmazsın, sistemine bulaşmaz. Taşınabilir olması büyük artı. Ama güncelleme derdi var, her sürüm için yeniden indirmen gerekebilir.

Flatpak - Flathub üzerinden gelir, sandbox (kum havuzu) içinde çalışır. Güvenlik ve güncelleme açısından iyi. Ama boyutları şişkin olabiliyor çünkü runtime'ları da beraberinde getiriyor.

Snap - Canonical'in projesi, Ubuntu'da varsayılan olarak geliyor. Otomatik güncelleme ve sandbox avantajı var. Ama snapd servisi arka planda çalıştığı için bazıları performans sorunu yaşadığını söylüyor. Ayrıca snap uygulamalarının açılışı biraz gecikebiliyor.

Ben genelde resmi depoda varsa apt ya da dnf ile kuruyorum. Yoksa Flatpak tercih ediyorum. AppImage da tek seferlik araçlar için ideal.

Geri
En Üst