Sanal Makinede Ubuntu Kurulum Hatası ve Çözümü

Ötüken

Moderatör Penguen
VirtualBox veya VMware üzerinde Ubuntu 24.04 kurmaya çalışırken kurulumun yarıda kesilmesi genelde iki ana sebepten oluyor. Ya snapd paketlerinin indirilmesi sırasında bir ağ kopması yaşıyorsunuz ya da subiquity (yeni kurulum arayüzü) kendi içinde bir hata veriyor.

Logları incelediğinizde "curtin" veya "subiquity" kaynaklı bir hata görüyorsanız, sorun büyük ihtimalle kurulum imajının internetten çekmeye çalıştığı güncel paketlerle ilgili. Sanal makine ağ sürücüsü stabil çalışsa bile Ubuntu'nun CDN'inden büyük bir dosya (özellikle snap paketleri) çekilirken bağlantı kopuyor.

Çözüm için şu yolu izliyorum:

1. Kuruluma başlamadan önce sanal makinenin ağ ayarlarında NAT değil de Bridge (Köprü) modunu deneyin. NAT bazen büyük dosya transferlerinde sorun çıkarabiliyor.
2. Kurulum tipini seçerken "Minimal installation" (Minimal kurulum) seçeneğini işaretleyin. Bu seçenek snap paketlerini varsayılan olarak atlıyor ve kurulumu çok daha hızlı tamamlıyor.
3. Eğer tam kurulum yapmanız şart ise, kurulumun başında Try Ubuntu seçeneği ile sistemi açın. Terminale şu komutu girerek kurulumu başlatın:
Kod:
ubiquity --no-bootloader
Bu komut, bootloader adımını atlayarak size zaman kazandırır.

En sık yaşanan senaryo ise kurulum esnasında 'Updates and other software' ekranında "Download updates while installing" kutucuğunun işaretli kalması. Bu işaretli olursa, Canonical'ın repolarına bağlanıp güncel kernel ve sürücüleri indirmeye çalışıyor. Eğer ağda milisaniyelik bir gecikme olursa subiquity çöküyor. O kutucuğun işaretini kaldırıp kurulumu tamamlamak, sonra sistemi açıp sudo apt update && sudo apt upgrade yapmak çok daha temiz bir yöntem.

Tüm bunlara rağmen TTY ekranına düşüyorsanız, gdm3 veya sddm servislerinde bir sorun olabilir. Kurulum medyasını takıp Try Ubuntu ile açarak chroot yapmanız gerekebilir. Ben genelde işi garantiye almak için sudo apt install --reinstall ubuntu-desktop yapıp geçiyorum. İşimi görüyor.

Geri
En Üst