Yıllardır masaüstünde ana işletim sistemi olarak Ubuntu kullanıyorum. Eskiden Linux denince akla gelen sürücü çileleri, sürekli terminale mahkûm kalmak veya donanım tanıtmaya çalışmak gibi dertler masaüstü tarafında bayağı geride kaldı.
Şu an Ubuntu 26 LTS üzerinde GNOME 50 ve
Tabii Windows tarafının anti-cheat yazılımları gerektiren oyunlardaki ve bazı spesifik kurumsal programlardaki avantajı devam ediyor. Buna rağmen günlük kullanımda ve sistem üzerindeki hakimiyet konusunda Linux masaüstü tarafında gayet olgun bir seviyeye ulaştı.
Şu an Ubuntu 26 LTS üzerinde GNOME 50 ve
7.x serisi çekirdek ile devam ediyorum. Sistemde sıfır telemetri ve tam kontrol hissi olması masaüstü konforunu ciddi oranda artırıyor. İş yerinde mecburiyetten Windows 11 kullanmak zorunda kalıyorum, orada da WinUtil benzeri araçlarla arkada çalışan lüzumsuz servisleri ve takip mekanizmalarını kapatmaya uğraşıyoruz. Ancak bir işletim sistemini temel düzeyde gizlilikle ve performanslı kullanabilmek için sürekli üçüncü taraf script'lere bel bağlamak gerçekten yorucu.Tabii Windows tarafının anti-cheat yazılımları gerektiren oyunlardaki ve bazı spesifik kurumsal programlardaki avantajı devam ediyor. Buna rağmen günlük kullanımda ve sistem üzerindeki hakimiyet konusunda Linux masaüstü tarafında gayet olgun bir seviyeye ulaştı.