Yeni başlayan arkadaşların en çok zorlandığı şeylerden biri terminal. Oysa terminal korkulacak bir yer değil, aksine işleri çok kolaylaştıran bir araç. Hadi en temel komutlarla başlayalım.
Dosya ve Dizin İşlemleri
Dosya Okuma ve Düzenleme
Yardım Alma
Herhangi bir komutun nasıl kullanıldığını öğrenmek için:
Pratik Bir Örnek
Bu komutlar ev dizininde "deneme" adlı klasör oluşturur, içine bir metin dosyası yazar, içeriğini gösterir ve sonra klasörü siler. Güvenli bir şekilde deneyebilirsin.
Terminal alışkanlık gerektiriyor, zamanla elinin altında olacak. İlk başta her komutu ezberlemeye çalışma; ihtiyacın oldukça
Bir sorun olursa veya takıldığın bir komut varsa yaz, beraber bakarız.
Dosya ve Dizin İşlemleri
pwd: Bulunduğun dizini gösterir. Nerede olduğunu unuttuğunda ilk kurtarıcın bu.ls: Bulunduğun dizindeki dosya ve klasörleri listeler.ls -laile gizli dosyaları ve ayrıntılı bilgileri de görebilirsin.cd: Dizin değiştirmek için.cd /home/kullanici/Desktopgibi.cd ..bir üst dizine çıkar.mkdir: Yeni klasör oluşturur. Örn:mkdir yeni_projetouch: Boş dosya oluşturur veya varolan dosyanın zaman damgasını günceller. Örn:touch not.txtcp: Dosya/dizin kopyalar.cp kaynak hedefmv: Taşıma ve yeniden adlandırma için.mv eski_adi yeni_adirm: Silme.rm dosya.txtdosyayı siler,rm -rf klasorklasörü ve içindekileri siler (dikkatli ol!)
Dosya Okuma ve Düzenleme
cat: Dosyanın içeriğini ekrana basar. Küçük dosyalar için ideal.less: Büyük dosyaları sayfa sayfa okumak için. Çıkmak içinqtuşuna bas.nano: Basit bir metin editörü.nano dosya.txtile aç, düzenle,Ctrl+Xile kaydedip çık.
Yardım Alma
Herhangi bir komutun nasıl kullanıldığını öğrenmek için:
komut --help(kısa yardım)man komut(detaylı kılavuz, çıkmak içinq)
Pratik Bir Örnek
Kod:
cd ~
mkdir deneme
cd deneme
touch merhaba.txt
echo "Linux harika!" > merhaba.txt
cat merhaba.txt
cd ..
rm -rf deneme
Bu komutlar ev dizininde "deneme" adlı klasör oluşturur, içine bir metin dosyası yazar, içeriğini gösterir ve sonra klasörü siler. Güvenli bir şekilde deneyebilirsin.
Terminal alışkanlık gerektiriyor, zamanla elinin altında olacak. İlk başta her komutu ezberlemeye çalışma; ihtiyacın oldukça
--help ve man sayfaları sana yol gösterir.Bir sorun olursa veya takıldığın bir komut varsa yaz, beraber bakarız.