Ötüken
Moderatör Penguen
Dual boot işi yeni başlayanların en çok takıldığı noktalardan biri. Windows'la yan yana kurulum yapıyorsun, her şey güzel görünüyor ama yeniden başlatınca ya direkt Windows açılıyor ya da GRUB ekranı bomboş. Çoğu zaman sorun GRUB'un Windows'u algılamaması veya boot sırasının karışması.
GRUB, Linux açılışında yüklenen ve hangi işletim sistemini başlatacağını seçmeni sağlayan bir bootloader. Windows kendi bootloader'ı ile gelir, ama Linux kurulumu genelde GRUB'u MBR veya EFI'ye yazar. Eğer Windows sonradan GRUB'u ezerse (ki sık olur),
Bu araç çoğu sorunu otomatik çözer. Yok ben elle hallederim diyorsan, GRUB'u yeniden yapılandırmak için:
Bu komut
GRUB'un hangi diske yazılacağı da önemli. EFI sistemlerde
Burada
GRUB'u özelleştirmek de mümkün.
Aklıma gelmişken, GRUB kurtarma moduna düştüğünde (
GRUB, Linux açılışında yüklenen ve hangi işletim sistemini başlatacağını seçmeni sağlayan bir bootloader. Windows kendi bootloader'ı ile gelir, ama Linux kurulumu genelde GRUB'u MBR veya EFI'ye yazar. Eğer Windows sonradan GRUB'u ezerse (ki sık olur),
Boot-Repair işe yarar. Ubuntu tabanlı dağıtımlarda:
Kod:
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt update
sudo apt install boot-repair
boot-repair
Bu araç çoğu sorunu otomatik çözer. Yok ben elle hallederim diyorsan, GRUB'u yeniden yapılandırmak için:
Kod:
sudo update-grub
Bu komut
/etc/default/grub dosyasındaki ayarları okur ve /boot/grub/grub.cfg dosyasını yeniden oluşturur. Eğer Windows'u hala görmüyorsa, os-prober paketinin yüklü olduğundan emin ol. Bazen os-prober varsayılan olarak devre dışı gelebiliyor, /etc/default/grub içinde GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false satırını ekleyip sudo update-grub çekmen gerek.GRUB'un hangi diske yazılacağı da önemli. EFI sistemlerde
/boot/efi bölümüne kurulur. Eğer boot edemiyorsan, canlı USB ile açıp chroot yaparak grub-install ile yeniden yükleyebilirsin. Mesela:
Kod:
sudo mount /dev/sda2 /mnt
sudo mount /dev/sda1 /mnt/boot/efi
sudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/mnt/boot/efi --bootloader-id=GRUB
sudo update-grub
Burada
/dev/sda2 root bölümün, /dev/sda1 EFI bölümü. Kendi sistemine göre değiştir.GRUB'u özelleştirmek de mümkün.
GRUB_TIMEOUT ile bekleme süresini, GRUB_GFXMODE ile çözünürlüğü ayarlayabilirsin. Tema meraklısıysan Vince'ın temaları iyi duruyor.Aklıma gelmişken, GRUB kurtarma moduna düştüğünde (
grub rescue> prompt'u) panik yapma. ls ile hangi disklerin olduğunu görüp set root=(hd0,gpt2) ve insmod normal ile normal moda geçip normal yazınca çoğu zaman kurtuluyorsun. Sonra kalıcı çözüm için yukarıdaki gibi canlı USB ile grub-install yapman gerek.