KolibriOS İncelemesi: 8 MB RAM İle Çalışan Ultra Hafif İşletim Sistemi

SudoMaster

Forum Üyesi
İşletim Sistemi
Eski donanımları hayata döndürme veya marjinal sistemleri deneme merakı olanların bir şekilde yolunun kesiştiği KolibriOS, mühendislik harikası diyebileceğimiz projelerden biri. Tamamen Assembly (FASM) dili kullanılarak geliştirilmiş MenuetOS çatallaması bir işletim sistemi.

İşletim sisteminin toplam boyutu yalnızca 1.44 MB seviyesinde, yani standart bir diskete tamamen sığıyor. Çalışması için ihtiyaç duyduğu minimum sistem belleği ise sadece 8 MB RAM. Günümüz web tarayıcılarının tek bir boş sekmede yüzlerce megabayt yediğini düşününce rakamların ne kadar sıra dışı olduğu daha net anlaşılıyor.

Temel Özellikler ve Öne Çıkanlar:
  • Assembly ile yazıldığı için donanımla doğrudan konuşuyor, boot süresi kelimenin tam anlamıyla saliseler sürüyor.
  • Grafik arayüzü oldukça seride çalışıyor. İçerisinde metin editörü, resim görüntüleyici, dosya yöneticisi ve x86 mimarisine uygun yazılmış birkaç basit oyun hazır geliyor.
  • TCP/IP ağ desteği mevcut; desteklenen ethernet kartlarıyla ağa bağlanabiliyorsunuz.
  • FAT12, FAT16, FAT32 desteğinin yanı sıra NTFS dosya sistemini salt okunur (read-only) olarak okuyabiliyor.

Test etmek için gerçek bir donanıma kurmakla uğraşmak yerine QEMU veya VirtualBox gibi bir sanallaştırma aracı kullanabilirsiniz. QEMU tarafında disket imajını boot etmek oldukça basit:

Kod:
qemu-system-i386 -fda kolibri.img -boot a

Sistem kaynak tüketimi yok denecek kadar az olduğu için sanal makine üzerinde çalıştığını hissettirmiyor bile.

Geri
En Üst