Distro atlamak güzeldir, ben de son iki yılda dört kez değiştirdim. Rice dediğimiz şey aslında göründüğü kadar karmaşık değil; büyük kısmı
İlk yapman gereken mevcut rice'ının tam bir listesini çıkarmak. Panel düzeni, latte dock varsa onun konfigürasyonu, global tema, plazma teması, simgeler, imleç teması, yazı tipleri, renk şemaları ve kvantum varsa onun ayarları. Bunların hepsini yedeklemeden distro silmeye kalkarsan geri dönüşü olmaz.
1. Plasma Masaüstü ve Panel Ayarları
Plasma'nın kendi ayarları
Ama dikkat: Yeni dağıtımda Plazma sürümü farklıysa widget'lar patlayabilir. Özellikle 5.27'den 6'ya geçişte bu dosyayı birebir taşımak saç baş yoldurur. Mümkünse aynı ana sürümü kullan.
2. Tema, Simge ve Görsel Öğeler
Global tema, plazma teması, simgeler, imleçler, window decorations gibi şeyler
Sistem geneline kurulu temalar varsa onları
3. Kvantum ve Uygulama Stili
Kvantum kullanıyorsan işin rengi değişir. Temalar
4. Latte Dock
Latte dock artık resmi olarak ölü sayılır ama hâlâ kullanan çok kişi var. Eğer sen de kullanıyorsan,
5. Yazı Tipleri
Manuel kurduğun fontlar varsa
6. Duvar Kağıdı ve SDDM
Duvar kağıdı ayarı Plasma'nın kendi config dosyasında duruyor zaten ama dosyanın kendisini de
Hepsini toparladıktan sonra yeni dağıtıma geçince aynı sürüm Plazma'yı kur, ardından yedekleri yerine koyup oturumu kapat-aç yap. Çoğu şey çalışacaktır. Widget'lar bozulursa
Eğer daha da sağlama almak istersen,
~/.config altında birkaç klasör ve ~/.local/share içine gömülü durumda. KDE Plasma'da uğraştığın her şey sonuçta bir yerde metin dosyası olarak saklanıyor.İlk yapman gereken mevcut rice'ının tam bir listesini çıkarmak. Panel düzeni, latte dock varsa onun konfigürasyonu, global tema, plazma teması, simgeler, imleç teması, yazı tipleri, renk şemaları ve kvantum varsa onun ayarları. Bunların hepsini yedeklemeden distro silmeye kalkarsan geri dönüşü olmaz.
1. Plasma Masaüstü ve Panel Ayarları
Plasma'nın kendi ayarları
~/.config/plasma-org.kde.plasma.desktop-appletsrc ve ~/.config/plasmarc dosyalarında tutulur. Panel düzeni, widget'lar, duvar kağıdı pozisyonu gibi şeyler tamamen bu iki dosyadan ibaret. Bunları al:
Kod:
cp ~/.config/plasma* ~/rice-yedek/
Ama dikkat: Yeni dağıtımda Plazma sürümü farklıysa widget'lar patlayabilir. Özellikle 5.27'den 6'ya geçişte bu dosyayı birebir taşımak saç baş yoldurur. Mümkünse aynı ana sürümü kullan.
2. Tema, Simge ve Görsel Öğeler
Global tema, plazma teması, simgeler, imleçler, window decorations gibi şeyler
~/.local/share/plasma, ~/.local/share/icons, ~/.local/share/aurorae ve ~/.local/share/color-schemes altında sıralanır. Eğer Discover üzerinden veya Get New ile kurduysan, bunlar zaten o dizinlerdedir. Tümünü al:
Kod:
cp -r ~/.local/share/plasma ~/rice-yedek/
cp -r ~/.local/share/icons ~/rice-yedek/
cp -r ~/.local/share/aurorae ~/rice-yedek/
cp -r ~/.local/share/color-schemes ~/rice-yedek/
Sistem geneline kurulu temalar varsa onları
/usr/share altından da çekmen gerekebilir. Genelde /usr/share/plasma, /usr/share/icons gibi. Ama root yetkisiyle manuel kurduysan kaydını tutmuş olman lazım, yoksa hangi paketle geldiğini kestirmek zor.3. Kvantum ve Uygulama Stili
Kvantum kullanıyorsan işin rengi değişir. Temalar
~/.config/Kvantum altında, aktif tema ismi ~/.config/kvantum.kvconfig dosyasında yazar. İkisini de yedekle. Ayrıca uygulama stili olarak lightly veya breeze kullanıyorsan onların config dosyaları ~/.config/lightlyrc gibi isimlerle ev dizininde olabilir. ls ~/.config | grep -i style yapıp göz at.4. Latte Dock
Latte dock artık resmi olarak ölü sayılır ama hâlâ kullanan çok kişi var. Eğer sen de kullanıyorsan,
~/.config/latte klasörünü komple al. Yeni dağıtımda aynı sürümü kurup klasörü yerine koyunca dock'un aynen gelir.5. Yazı Tipleri
Manuel kurduğun fontlar varsa
~/.local/share/fonts veya ~/.fonts altındadır. Font yapılandırması ise ~/.config/fontconfig içinde. Yedekle geç.6. Duvar Kağıdı ve SDDM
Duvar kağıdı ayarı Plasma'nın kendi config dosyasında duruyor zaten ama dosyanın kendisini de
~/Pictures veya ~/Wallpapers gibi bir yerde tutuyorsan onu da al. SDDM teması kullanıyorsan /usr/share/sddm/themes altına kurulu olabilir, root ile yedeklemen gerekir.Hepsini toparladıktan sonra yeni dağıtıma geçince aynı sürüm Plazma'yı kur, ardından yedekleri yerine koyup oturumu kapat-aç yap. Çoğu şey çalışacaktır. Widget'lar bozulursa
plasma-org.kde.plasma.desktop-appletsrc dosyasını silip paneli sıfırdan oluşturmak en temizi. Zaten paneli sıfırdan yapmak beş dakika sürer, asıl emek temalarda ve renklerde.Eğer daha da sağlama almak istersen,
konsave diye bir araç var. AUR'da konsave olarak geçer, tüm Plasma ayarlarını tek bir profile paketler. CachyOS'ta kurup yedeğini al, yeni dağıtımda geri yükle. Ama ben şahsen elle yedeklemeyi tercih ediyorum, neyin nerede olduğunu bilmek uzun vadede daha çok işe yarıyor.