Ötüken
Moderatör Penguen
System76'nın kendi geliştirdiği Rust tabanlı COSMIC masaüstü ortamı 1.4 sürümüne yükseldi. En dikkat çeken yenilik varsayılan ses temasının değişmesi olmuş. Önceki sürümlerdeki o biraz "robotik" hissettiren sesler gitmiş, yerine daha doğal ve yumuşak efektler gelmiş.
COSMIC 1.4'teki diğer değişiklikler:
Kurulum için Pop!_OS 24.04 LTS üzerinde
Şahsen ben hala GNOME kullanıyorum ama COSMIC'in ilerleyişi hoşuma gidiyor. Özellikle performans ve bellek kullanımı açısından vaatleri var. 1.4 ile birlikte artık günlük kullanımda da ciddi sorun çıkarmadığını söyleyebilirim.
COSMIC 1.4'teki diğer değişiklikler:
- Panel ve dock'ta animasyon iyileştirmeleri
- Yeni
cosmic-settingsmodülleri (ses, görüntü, güç yönetimi) - Wayland protokol desteğinde güncellemeler (özellikle
xdg-shellvelayer-shell) - Dosya yöneticisinde (COSMIC Files) thumbnail önbellekleme düzeltmeleri
Kurulum için Pop!_OS 24.04 LTS üzerinde
sudo apt update && sudo apt full-upgrade yeterli. Diğer dağıtımlar için henüz resmi paket yok ama GitHub reposu üzerinden kaynak koddan derlenebiliyor. Rust ekosistemine alışkın değilseniz derleme süresi biraz uzun gelebilir.Şahsen ben hala GNOME kullanıyorum ama COSMIC'in ilerleyişi hoşuma gidiyor. Özellikle performans ve bellek kullanımı açısından vaatleri var. 1.4 ile birlikte artık günlük kullanımda da ciddi sorun çıkarmadığını söyleyebilirim.