Adım Adım Güncelleme Komutları (Ubuntu / Mint / Debian)

Mergen

Yönetici Penguen
İşletim Sistemi
Pardus
Terminali açın (genellikle Ctrl + Alt + T kısayolu ile açılır) ve şu iki adımı izleyin:

Yeni Güncellemeleri Kontrol Etmek (Update)​

Bilgisayarınızın sunuculara bağlanıp "Yeni ne var?" diye sorması gerekir. Bunun için şu komutu yazın ve Enter'a basın:
Kod:
sudo apt update
  • sudo: "Yönetici (Super User) yetkisiyle yap" demektir. Sistem dosyalarına dokunduğunuz için Linux sizden şifrenizi isteyecektir. Şifrenizi yazarken ekranda yıldız (*) bile görünmez, bu bir güvenlik önlemidir. Yazıp Enter'a basın.
  • apt: Paket yöneticimizin adıdır.
  • update: Bilgisayarınızdaki yazılım listesini, internetteki güncel listeyle karşılaştırıp yeniler. Bu komut hiçbir şeyi güncellemez, sadece listeyi tazeler.

Güncellemeleri Yüklemek (Upgrade)​

Liste güncellendiğinde, terminal size örneğin "25 packages can be upgraded" (25 paket güncellenebilir) gibi bir mesaj verir. Bunları bilgisayarınıza indirip kurmak için şu komutu yazın:
Kod:
sudo apt upgrade
  • upgrade: Hazırlanan listedeki yeni versiyonları indirir ve kurar.
  • Komutu girdikten sonra sistem size ne kadar veri indireceğini söyler ve "Devam etmek istiyor musun? (Y/n)" diye sorar. Klavyeden Y (Yes/Evet) tuşuna basıp Enter diyerek işlemi başlatabilirsiniz.
Bu iki adımı her seferinde ayrı ayrı yazmak yerine, araya "&&" işareti koyarak tek bir cümlede birleştirebilirsiniz:
Kod:
sudo apt update && sudo apt upgrade -y
Buradaki -y takısı, sistemin soracağı "Emin misin?" sorusuna otomatik olarak "Evet" cevabını verir ve siz kahvenizi yudumlarken o her şeyi halleder.

Geri
En Üst