Windows'ta Sistem Geri Yükleme Noktası Oluşturma ve Kullanma

Mergen

Yönetici Penguen
İşletim Sistemi
Pardus
Arkadaşlar, Windows'ta bir şeyler denemeden önce sistem geri yükleme noktası oluşturmak baya işe yarıyor. Özellikle sürücü güncellemesi, kayıt defteri düzenlemesi gibi riskli işlemlerde can kurtarıcı olabiliyor. Ben de geçenlerde bir program kaldırırken sistem çökmüştü, geri yükleme sayesinde kurtardım.

Şimdi adım adım nasıl yapıldığını anlatayım:

• İlk olarak Çalıştır (Win+R) kısayoluna basın ve sysdm.cpl yazıp Enter'a basın. Açılan pencerede Koruma Ayarları sekmesine gelin.
  • Hangi sürücü için korumayı açmak istediğinizi seçin (genelde C: sürücüsü). Ardından Yapılandır butonuna tıklayın.
  • Açılan pencerede Sistem korumasını aç seçeneğini işaretleyin. Maksimum kullanım için bir değer belirleyin (örneğin 5-10 GB). Uygula ve Tamam deyin.
  • Şimdi geri yükleme noktası oluşturmak için Oluştur butonuna tıklayın. Açıklama kısmına bir isim verin (örneğin "Sürücü güncellemesi öncesi"). Oluşturma işlemi birkaç saniye sürer.

Geri yüklemek istediğinizde ise aynı yerden Sistem Geri Yükleme butonuna tıklayıp sihirbazı takip edebilirsiniz. Bu işlem kişisel dosyalarınızı etkilemez, sadece sistem ayarlarını ve kayıtlı programları eski haline döndürür.

Bir de ufak bir not: Windows 10 ve 11'de varsayılan olarak sistem koruması genelde kapalı geliyor. Eğer daha önce hiç açmadıysanız ilk adımı mutlaka yapın. Ayrıca eski geri yükleme noktalarını silmek için aynı pencereden Sil butonunu kullanabilirsiniz.

Geri
En Üst