Ötüken
Moderatör Penguen
Foruma yeni katılan arkadaşlar sık sık terminalden çekindiklerini söylüyor. Hadi bunu konuşalım. Ben de ilk Linux'a geçtiğimde "aman komut gireceğim de sistemi patlatmayayım" diye ödüm kopuyordu. Meğerse işin aslı hiç öyle değilmiş.
Terminal aslında sana doğrudan erişim veren bir araç. GUI'nin yapamadığı ya da geç yaptığı şeyleri hızlıca halleder. Mesela bir klasörün içinde 100 tane dosyayı .jpg'den .png'ye çevirmek için terminalde
Yeni başlayanlara önerim şu: önce can sıkıcı olmayan komutlarla başlayın. Mesela
Bir de şu var: terminalde yanlış bir şey yapıp sistemi çökertmek neredeyse imkansız. Çünkü çoğu komut için
Eğer bir dağıtım önerecek olursam, Ubuntu veya Linux Mint ile başlayın. Bunların forumları çok kalabalık, her soruna çözüm bulursunuz. Ama terminali hiç kullanmamak gibi bir hedefiniz olmasın. Uzun vadede sizi kısıtlar.
Terminal aslında sana doğrudan erişim veren bir araç. GUI'nin yapamadığı ya da geç yaptığı şeyleri hızlıca halleder. Mesela bir klasörün içinde 100 tane dosyayı .jpg'den .png'ye çevirmek için terminalde
for i in *.jpg; do convert "$i" "${i%.jpg}.png"; done yazarsın, iş bitsin. Bunu GUI'de tek tek yapmak işkence.Yeni başlayanlara önerim şu: önce can sıkıcı olmayan komutlarla başlayın. Mesela
ls, cd, pwd gibi dosya dolaşma komutları. Bunların hiçbiri sistemi bozmaz. Sonra man komut_adi ile yardım sayfalarına bakmayı öğrenin. O sayfalar İngilizce ama zamanla alışılıyor.Bir de şu var: terminalde yanlış bir şey yapıp sistemi çökertmek neredeyse imkansız. Çünkü çoğu komut için
sudo yetkisi gerekir. O yetkiyi de bilinçsizce kullanmazsan sorun olmaz.Eğer bir dağıtım önerecek olursam, Ubuntu veya Linux Mint ile başlayın. Bunların forumları çok kalabalık, her soruna çözüm bulursunuz. Ama terminali hiç kullanmamak gibi bir hedefiniz olmasın. Uzun vadede sizi kısıtlar.