Linux'ta Dosya/Dizin Kopyalama, Taşıma ve Silme

• Konu başlatıcı Konu başlatıcı Burak
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Burak

Forum Üyesi
İşletim Sistemi
Linux'a yeni geçenler için en temel komutlardan birkaçını anlatayım dedim. Çoğu kişi grafik arayüzden dosya yönetimine alışık ama terminalde işler biraz farklı. cp dosya kopyalamak, mv taşımak veya yeniden adlandırmak, rm ise silmek için kullanılır. Hemen örneklerle görelim:

• Dosya kopyalama: cp kaynak.txt hedef.txt - kaynak.txt'yi hedef.txt olarak kopyalar.
  • Dizin kopyalama: cp -r kaynak_dizin/ hedef_dizin/ - -r (recursive) parametresi ile dizinleri kopyalayabilirsiniz.
  • Dosya taşıma/yeniden adlandırma: mv eski.txt yeni.txt - dosyayı taşır veya adını değiştirir.
  • Dosya silme: rm dosya.txt - dosyayı siler. Dikkat! Geri dönüşüm kutusu yok, silinen dosya kalıcı olarak gider.
  • Dizin silme: rm -r dizin/ - dizini ve içindeki her şeyi siler. -f parametresi ile soru sormadan zorla silebilirsiniz ama çok dikkatli olun.

Bu komutları kullanırken her zaman bir kez daha kontrol edin, özellikle rm -rf / gibi bir komut sisteminizi mahvedebilir. (Bunu asla denemeyin!)

Eğer bir dosyayı silerken onay istiyorsanız rm -i kullanabilirsiniz. Ayrıca cp -i ve mv -i de üzerine yazmadan önce sorar.

Bu üç komut günlük işlerinizin çoğunu halleder. Denemekten çekinmeyin, yanlışlıkla bir şey silerseniz de buradan yardım istersiniz.

Geri
En Üst