Geçen gün BIOS'a girip baktığımda Linux Mint'e ek olarak bir Debian girdisi gördüm. Hiç Debian kurulumu yapmadığım hâlde orada duruyordu. Kafamı kurcaladı tabii. Muhtemelen birkaç ay önce deneme amaçlı taktığım Debian tabanlı bir USB bellekten kalmıştı. İşletim sistemiyle alakası yok, tamamen UEFI firmware'in NVRAM'inde tutulan bir boot girişi.
Bu tür hayalet girişleri temizlemenin en temiz yolu
Çıktıda
O girişi silmek için şu komutu çalıştırmak yeterli:
Numarayı kendi gördüğünüzle değiştirin tabii. Komutu çalıştırdıktan sonra tekrar
Eğer
Bu girişin silinmesi işletim sistemine veya GRUB'a hiçbir zarar vermez. Sadece UEFI'nin boot sıralamasındaki fazlalık giderilmiş olur. İleride başka bir USB'den boot ederseniz tekrar eklenebilir, o zaman yine aynı şekilde temizlersiniz.
Bu tür hayalet girişleri temizlemenin en temiz yolu
efibootmgr kullanmak. Linux Mint gibi Debian/Ubuntu tabanlı dağıtımlarda kurulu geliyor zaten. Terminali açıp mevcut boot girişlerini listeleyelim:
Kod:
sudo efibootmgr -v
Çıktıda
Boot0001* debian gibi bir satır göreceksiniz. Başında * olması aktif olduğu anlamına gelmiyor, sadece girişin var olduğunu gösteriyor. Burada Boot0001 kısmındaki numara sizin silmek istediğiniz girişin numarası. Benimkinde Boot0002 idi.O girişi silmek için şu komutu çalıştırmak yeterli:
Kod:
sudo efibootmgr -b 0002 -B
Numarayı kendi gördüğünüzle değiştirin tabii. Komutu çalıştırdıktan sonra tekrar
sudo efibootmgr ile kontrol ettiğinizde Debian girdisinin kaybolduğunu göreceksiniz. BIOS'a girip tekrar kontrol ettiğinizde de listeden uçmuş oluyor.Eğer
efibootmgr kurulu değilse paket yöneticinizden kurabilirsiniz ama çoğu dağıtımda ön tanımlı gelir. efibootmgr kullanmak istemezseniz bazı anakartların BIOS arayüzünde "Boot Option" menüsünden direkt silme seçeneği de olabiliyor. Ama her firmware'de olmadığı için komut satırı daha garantili bir yöntem.Bu girişin silinmesi işletim sistemine veya GRUB'a hiçbir zarar vermez. Sadece UEFI'nin boot sıralamasındaki fazlalık giderilmiş olur. İleride başka bir USB'den boot ederseniz tekrar eklenebilir, o zaman yine aynı şekilde temizlersiniz.